Ki lehet lakásfelújítási támogatás igénylője?

Igénylő lehet az:

  • aki a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgár és magyar állampolgárnak tekintendő,
  • a természetes személy, aki a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozik, a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, emellett nagykorú és cselekvőképes.

A támogatást az azonos lakóhellyel rendelkező házas-, vagy élettársak közösen, együttes igénylőként igényelhetik. Fontos, hogy ezen személyek legalább egy gyermeket várjanak vagy neveljenek. Az igénylő a támogatást mindössze egy alkalommal veheti igénybe.

A támogatásra a vele azonos lakóhelyen élő gyermeke vagy valamennyi gyermekek után  együttesen jogosult az igénylő. Ha a gyermeket már figyelembe vették a 2. § (1) bekezdés 2. pont c) alpontja szerinti esetben a támogatás igénybevétele során a szülők vagy a többes gyámul rendelt személyek, akkor újabb igénylés során már többé nem vehető ismételten figyelembe a személye.

Előfordulhat, hogy a szülők lakóhelye nem azonos. Ilyen esetben:

  • az a szülő lehet jogosult a maximum 3 millió forint összegű támogatásra, akinél ugyanazon lakóhelyre legalább egy közös gyermek van bejelentve, és a másik szülőnél egyetlen közös gyermeknek sincs lakóhelye, vagy
  • minkét szülő a maximum 3 millió forintos támogatási összeg 50%-ára jogosult, ha külön-külön mindkettejük lakóhelyére legalább az egyik gyermekük bejelentve van.

Ez utóbbi pontot nem kell alkalmazni arra a szülőre, akinek lakóhelyén másik, a fenti bekezdés szerintitől eltérő gyermeke is lakóhellyel rendelkezik, és e gyermek másik szülőjének

a) a bejelentett lakóhelye szintén velük azonos, vagy

b) a bejelentett lakóhelye eltérő, de nála egyetlen közös gyermeküknek sincsen lakóhelye bejelentve.

Lehetőság még, hogy ha az egyik szülő a maximális támogatási összeget igényelné, ha a másik szülő lemond a támogatás saját nevében történő igényléséről.

Irodánk


Cím: 1148 Budapest Bolgárkertész u. 13/f.

Telefon: +36 20 261 1027

Email: info@bestbankar.hu

Nyitvatartás


H – P: 9:00 – 16:00

Szombat-Vasárnap Zárva